King’s Lynn Macmillan Centre wins cancer care award

editorial image
0
Have your say

Staff, patients and volunteers at The Macmillan Care and Treatment Centre in Lynn are celebrating after receiving an award that recognises high standards in cancer care building design.

The centre at Lynn’s The Queen Elizabeth Hospital has been awarded a Macmillan Quality Environment Mark (MQEM) for offering high standards of care for people affected by cancer.

Vicky Mitchell, Macmillan information and support manager at the centre, said: “We are thrilled to receive this prestigious award.

“Patient feedback played a huge role in us achieving the award and we couldn’t have done it without the help of the staff and volunteers who work tirelessly in their many and varied roles.

“The work everyone at the unit does is phenomenal and makes a huge difference to the experience of people affected by cancer in West Norfolk.”

The award was launched almost five years ago by Macmillan Cancer Support. It is the first in the UK that specifically assesses how well buildings such as chemotherapy units provide support and care to people affected by cancer.

Mary Dowglass, Macmillan development manager for Norfolk, said: “The Macmillan Quality Environment Mark recognises excellent cancer environments.

“The centre was refurbished last year and is now a great example of a unit that is practical, spacious and relaxing for patients.”

The Macmillan Quality Environment Mark helps to ensure that people affected by cancer are treated and supported in physical environments of uniformly high quality.

The scheme is open to any healthcare providers from the public, voluntary or private sectors that operate cancer care buildings.

It has been developed in collaboration with people living with cancer and organisations including the Department of Health.

To receive the award, environments have to score highly in areas such as use of space, comfort and atmosphere, personal and social interaction and health and well being.

Consideration is given to the greeting people receive when they come to a centre, the use of natural light and outdoor space, and the availability of quiet, private rooms – all areas that were highlighted as important by people living with cancer who helped develop the award.